26. tammikuuta 2009

Alkoi uusi,järjettömän iso projekti

Meille tupsahti käyttöön sellainen vanha torppa. Me sanomme sitä torpaksi, vaikka se on varsinaisesti rakennettu torpparivapautuksen jälkeen, 20-luvulla. Silloin Arrajoen kartanon kirvesmies sai tilanpaikan kartanolta. Tämä Väinö Blom sen rakensi, ja 70-luvulle se oli heidän perheensä omistuksessa. Vanhempani ostivat torpan nyt ja tässä välissä on ollut vain yksi omistajaperhe. Mielenkiintoista historiaa olisi kiva tutkia. Jotain pientä kai löytyykinPerheeni tavoite olisi poistaa torpalta sinne kuulumattomat materiaalit, esineet jne. jättää jäljelle kaikki säilyttämisen arvoinen. Istutuksia tulee lisää, sillä perinneperennat on oltava.Seuraavaksi olisi tarkoitus uusia hyvin varovaisesti se, mikä on pakko eli uuni. Toimivalla uunilla ja puhtaudella pääsee jo pitkälle. Tämä meidän tupamme ei lämpene ilman uunia, eikä siellä ílman uunia kokata. Kaikki alkaa siis nuohouksella ja uunin kunnostuksella.


Maalaushommia tulee jonkin verran. Tämä aikanaan sinänsä hyvin viehättävänä pidetty ratkaisu ei hengi mielestäni sitä aikakautta, jota torpalle haen. Lämmittää sillä silti voi.
Jotkut asiat ovat helppoja: tekstiilit rullalle, seinäkoristeet vintille, tuolit uusiokäyttöön. Siinä sitä ollaan vihreiksi valtattujen hirsiseinien ja linoleumlattian kanssa, että mitä tehtäis.
Seinät tulevat olemaan paljaat ja tekstiilit kadonneet, kun minä alan siivota. Samoin kaikki pikku´tavara. Huomaa kuitenkin hieno parafiniöljylamppu Aladdin
Yläkerrassa on pikkulikan valtakunta. Siitä tulee kuulemma ihan hyvä, kun se maalataan lattiasta kattoon laventerlinväriseksi ja kaikki listat purppuralla. (Toki huone rakennetaan luultavasti uudelleen eräänä päivänä) Unohdin, että purppuralla tehdään myös kukkapolku lattiasta seinille,

Että semmoinen leikkimökki. Yhteen kohtaan ei tarvitse koskea, ja se on kuisti.

Paitsi Lumikki kyllää saa muuttaa majaa. Haluaisin niin historiallisen talon, että väkikin kulkee tuohivirsuissa! Luultavasti mies toimii kuitenkin järjen äänenä. Sehän on sen homma.

Ei kommentteja: